Hout keurmerk

Een hout keurmerk voor verantwoord bosbeheer

Waarom een hout keurmerk? Een hout keurmerk verzekert dat grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Om producten met een hout keurmerk te mogen verkopen moet uw bedrijf “gecertificeerd” zijn. Alleen bedrijven die gecertificeerd zijn mogen en kunnen gecertificeerd hout (en papier) verkopen aan hun klanten. Deze bedrijven kopen dus gecertificeerde producten of -materialen van gecertificeerde toeleveranciers en verkopen gecertificeerde producten aan hun klanten. Met bijvoorbeeld een FSC certificaat mag u dus FSC materiaal dat u inkoopt ook weer als zodanig verkopen (zonder FSC certificaat mag u dat namelijk echt niet!). En hetzelfde geldt voor een ander bekend hout keurmerk: PEFC. Anders gezegd: u mag het gecertificeerde hout (of papier) doorgeven in de handelsketen (=”Chain of Custody” (= COC) in het Engels). Belangrijk is wel dat FSC gecertificeerd hout niet als “PEFC gecertificeerd” mag worden doorgegeven en PEFC gecertificeerd hout mag niet als “FSC gecertificeerd” worden doorgegeven!

 

Schematisch kan dat er zó uitzien:

FSC Schema | Ruud de Boer: Advies bij FSC certificering en PEFC certificering

Hout keurmerk behalen?

Door te kopen bij een bedrijf dat gecertificeerd is, krijgt elke klant in de keten de zekerheid dat het product dat hij/zij koopt uit verantwoord beheerde bossen afkomstig is. Elk bedrijf dat eerder in de handelsketen het betreffende product (of de grondstoffen ervoor) geleverd heeft, moet dus ook gecertificeerd zijn geweest. Hout keurmerken hebben elk hun eigen website waar makkelijk gecontroleerd kan worden of een bedrijf gecertificeerd is en gecertificeerd hout (of papier) mag verkopen. Voor FSC is dat info.fsc.org en voor PEFC is dat https://pefc.org/find-certified.

De meeste hout keurmerk systemen zijn wereldwijde systemen. Vandaar dat in plaats van “handelsketen” veelal gesproken wordt over de “Chain of Custody”: in teksten en de titels van documenten wordt dit vaak afgekort tot “COC”.

Naast het “COC-“certificaat voor de bedrijven in de handelsketen, kennen de verschillende hout keurmerken een apart certificaat voor de bossen die op verantwoorde wijze beheerd worden.

Overweegt u om met uw bedrijf een hout keurmerk te halen zodat u gecertificeerd hout of papier mag verkopen aan uw klanten? Wij helpen u daar graag bij. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden van uw eigen hout keurmerk te bespreken.