COC certificaat

COC certificaat

“COC certificaat” staat voor “Chain of Custody certificaat”. Chain of Custody betekent “Handelsketen” in het Engels. Als een klant een product koopt met een COC certificaat dan weet de klant dat herkomst-claims die de leverancier doet over dit product, betrouwbaar zijn.

In de papiersector en de houtbranche wordt een COC certificaat erg veel gebruikt om de klant van een product met houtvezels erin (denk aan kantoorpapier en houten deuren) de zekerheid te geven dat zijn/haar product uit een duurzaam beheerd bos komt (vaak wordt ook gesproken over een “verantwoord” beheerd bos). Er zijn 2 wereldwijd breed geaccepteerde COC certificaten voor hout en papier: FSC en PEFC.

Hoe werkt zo’n COC certificaat?

Een boseigenaar die zijn/haar bos op een goede wijze beheert kan het bos laten certificeren door een onafhankelijke certificerende instelling. Lukt dat, dan mag de boseigenaar de producten uit zo’n gecertificeerd bos verkopen met een hout keurmerk of “certificaat” (bijv. als “FSC-gecertificeerd” of “PEFC-gecertificeerd”) . Vervolgens verkoopt de boseigenaar de boomstammen aan de volgende schakel in de handelsketen (“Chain of Custody”), bijvoorbeeld een zagerij. De zagerij zaagt er balken en planken van en die worden weer verkocht aan de volgende schakel in de handelsketen: de timmerfabriek die er deuren van maakt. De timmerfabriek verkoopt de deuren aan een bouwbedrijf en dat bedrijf verkoopt de houten deuren weer aan de eindconsument: bijvoorbeeld de trotse eerste bewoner van een nieuwbouw huis. Omdat in dit voorbeeld zowel de zagerij, de timmerfabriek als het bouwbedrijf een FSC- of PEFC- COC certificaat hebben, heeft de eindconsument de zekerheid dat zijn/haar deur ook daadwerkelijk gemaakt is van hout dat uit een duurzaam beheerd bos komt.

(Naast een COC certificaat voor de bedrijven in de handelsketen, kennen de verschillende hout keurmerken een apart certificaat voor de bossen die op verantwoorde wijze beheerd worden.)

 

Overweegt u om met uw bedrijf een COC certificaat te halen zodat u gecertificeerd hout of papier mag verkopen aan uw klanten? Wij helpen u daar graag bij. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden van uw eigen COC certificaat te bespreken.