Een FSC keurmerk, waarom?

Het FSC keurmerk voor verantwoord bosbeheer

Waarom een FSC keurmerk? Het internationale, onafhankelijke keurmerk (Forest Stewardship Council®) verzekert dat grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Dit is wereldwijd het bekendste keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Om producten met een FSC keurmerk te mogen verkopen moet uw bedrijf “FSC gecertificeerd” zijn. Alleen bedrijven die FSC gecertificeerd zijn mogen en kunnen FSC gecertificeerd hout verkopen aan hun klanten. Deze bedrijven kopen dus FSC gecertificeerde producten of -materialen van FSC gecertificeerde toeleveranciers en verkopen FSC gecertificeerde producten aan hun klanten. Met een FSC certificaat mag u dus FSC materiaal dat u inkoopt ook weer als zodanig verkopen (zonder FSC certificaat mag u dat namelijk echt niet!). Anders gezegd: u mag het hout doorgeven in de handelsketen (=”Chain of Custody” (= COC) in het Engels). Schematisch kan dat er zó uitzien:

FSC Schema | Ruud de Boer: Advies bij FSC certificering en PEFC certificering

FSC keurmerk behalen?

Door te kopen bij een bedrijf dat FSC gecertificeerd is, krijgt elke klant in de keten de zekerheid dat het product dat hij/zij koopt uit verantwoord beheerde bossen afkomstig is. Elk bedrijf dat eerder in de handelsketen het betreffende product (of de grondstoffen ervoor) geleverd heeft, moet dus ook gecertificeerd zijn geweest. FSC heeft een website waar makkelijk gecontroleerd kan worden of een bedrijf FSC gecertificeerd en FSC hout mag verkopen: info.fsc.org.

Het FSC-systeem is een wereldwijd systeem. Vandaar dat in plaats van “handelsketen” veelal gesproken wordt over de “Chain of custody”. FSC gebruikt daarom de afkorting hiervan (COC) in de tekst en de titels van verschillende documenten.

Naast het “COC-“certificaat voor de bedrijven in de handelsketen, kent FSC een apart certificaat voor de bossen die op verantwoorde wijze beheerd worden. Dit wordt het “FSC Forest Management” certificaat genoemd, afgekort tot “FM”.

Overweegt u om met uw bedrijf het FSC keurmerk te halen? En FSC hout te verkopen? Wij helpen u daar graag bij. Neem contact op om de mogelijkheden van keurmerk FSC te bespreken.