Drie biljoen bomen op aarde

Op aarde staan 3.040.288.194.283 bomen van meer dan 10 centimeter dikte op borsthoogte, zo blijkt uit een onderzoek dat in september verscheen in Nature.

Dat is acht keer meer dan eerder werd aangenomen. Een op de vijf van deze bomen staat in Rusland, ofwel 4461 bomen per Rus, terwijl Nederland blijft steken op 20 per inwoner.
Onderzoekers deden deze eerste telling op wereldschaal op basis van satellietbeelden en 430 duizend grondwaarnemingen. Samen met kenmerken van klimaat, topografie, vegetatie, bodemgesteldheid en menselijke activiteit konden ze zo modellen bouwen voor een schatting van het aantal bomen per vierkante kilometer overal ter wereld. “We hadden een redelijk goed inzicht in het totale bosoppervlak en de vermindering daarvan in de diverse regio’s”, zegt Geerten Hengeveld van Alterra Wageningen UR, die bij de internationale studie betrokken was. “Maar om echt te kunnen begrijpen welke rol bomen spelen bij de wereldwijde klimaatverandering, houtvoorziening, biodiversiteit, de biobased economie en voor het levensonderhoud van mensen is de nieuwe kennis onontbeerlijk”. Bron: Wageningen World nr.4 2015