Er is genoeg hout in Europa

De Europese bossen hebben voldoende hout om in de toenemende houtvraag te voorzien, zegt hoogleraar Europees bos Gert-Jan Nabuurs. “Er is meer hout in de Europese bossen dan sinds de late middeleeuwen.”

Houtoogst

“Inclusief Oost-Europese landen als Oekraïne en Wit-Rusland bedraagt de Europese houtvoorraad bijna 35 miljard kubieke meter”, aldus Nabuurs. “Jaarlijks groeit er één miljard kubieke meter bij en de oogst bedraagt slechts 600 kubieke meter bij jaar”.

Houtprijs

Afgelopen jaar zijn de houtprijzen wereldwijd toch gestegen. Sinds de coronapandemie hebben in Europa veel mensen hun huis gerenoveerd en zijn er nieuwe huizen gebouwd. Mede hierdoor is de vraag naar hout toegenomen, terwijl de capaciteit van zagerijen al jaren achterloopt op de vraag, aldus Nabuurs. Hij verwacht dat de verwerkingscapaciteit binnen een of twee zal toenemen. Voor de lange termijn moeten we blijven investeren in bosaanleg en goed bosbeheer, vindt Nabuurs. “Hout zal alleen maar belangrijker worden in een fossielvrije wereld.” Info: gert-jan.nabuurs@wur.nl

Bron: Wageningen World nr. 3 2021