Algemene vragen
Houtcertificering is het proces waarbij houtproducten (denk aan houten planken maar ook bijv. kantoorpapier) aantoonbaar afkomstig zijn uit bossen die goed beheerd worden. Deze bossen staan er daarom (als het goed is) over 100, 200, 300 jaar nog steeds en kunnen dan nog steeds deze producten (maar ook bijvoorbeeld “schone lucht”) aan de wereld blijven “leveren”. Er vindt daar dus geen roofbouw plaats.
Door het kopen van FSC of PEFC-gecertificeerde producten (bijv. hout en papier) draag je bij aan een duurzame toekomst van onze planeet. Bossen zijn namelijk erg belangerijk voor de aarde, bijvoorbeeld omdat het een bron is van waardevolle grondstoffen, zoals hout, maar ook omdat het veel CO opslaat in hout en een thuis biedt aan planten en dieren.
FSC en PEFC zijn 2 verschilende “merken” voor verantwoord/duurzaam bosbeheer, maar ze leggen daarbij verschillende accenten. Vergelijk het met 2 merken TV’s, smartphones of auto’s: beide merken hebben zo hun voor- en nadelen. En verder zijn sommige houtproducten makkelijker/goedkoper te koop als “FSC-gecertificeerd” en andere producten als “PEFC-gecertificeerd”.
Houtcertificering is niet een wettelijke verplichting: het is een vrijwillige keuze. Wel heeft de Nederlandse overheid een duurzaam inkoopbeleid waarbij bijv. gecertificeerde bosproducten vereist zijn. Ook vragen veel klanten (bijv. bedrijven) om gecertificeerde bosproducten omdat daarmee aan de eisen van (milieu-)subsidies (bijv. “Breeam”) of geldverstrekkers (bijv. een “Groenhypotheek”) voldaan wordt.
Gecertificeerd hout kan je herkennen aan de informatie op de bijbehorende pakbon en/of verkoopfactuur (de detailhandel is hiervan uitgezonderd). Een officieel logo van een houtcertificerings-systeem (bijv. “PEFC” of “FSC”) is een sterke aanwijzing dat het product waarschijnlijk gecertificeerd is, maar echt zeker weet je het pas als de pakbon en/of inkoopfactuur aan de eisen van bijv. “PEFC” of “FSC” voldoet.
FSC-certificering
Een bedrijf dat FSC Chain of Custody gecertificeerd is heeft aan een onafhankelijke auditor aangetoond dat het een product dat als FSC-gecertificeerd verkocht wordt ook écht als FSC-gecertificeerd heeft ingekocht. Een bedrijf dat niet FSC Chain of Custody gecertificeerd is mag dus géén FSC-gecertificeerde producten verkopen aan klanten.
Een bedrijf dat een FSC certificaat wil aanvragen moet een handboek/procedure opzetten; Houtcertificering.nl helpt daarbij want we zijn gespecialiseerd hierin! Als alle voorbereidingen zijn afgerond dan komt een onafhankelijke auditor langs die alles beoordeeld en waarschijnlijk ook goedkeurt waarna het bedrijf als FSC-gecertificeerd in de FSC database (info.fsc.org) wordt opgenomen. Alleen een bedrijf dat in de FSC database staat mag FSC-gecertificeerde producten verkopen aan klanten!
Er zijn 3 kostenposten voor het halen van een FSC certificaat:
- De jaarlijkse kosten voor het inhuren van de certificerende instelling (= afhankelijk van de gekozen certificerende instelling).
Denk hierbij aan jaarlijks 1500-2000euro ex BTW voor het certificeren van 1 BV op 1 locatie. - De jaarlijkse kosten voor de contributie aan FSC (= afhankelijk van de bedrijfsactiviteit en de hout-gebonden omzet van het bedrijf).
Om een idee te geven: een handelsbedrijf met een houtomzet van 1mln euro betaalt zo’n 200 euro ex BTW en een verwerkend bedrijf met een houtomzet van 1 mln euro betaalt zo’n 700euro ex BTW per jaar. - Desgewenst kan Houtcertificering.nl u helpen bij het opzetten van het Handboek/procedure (wij zijn hierin gespecialiseerd): de kosten daarvan ziin eenmalig en afhankelijk van bijv. de bedrijfsactiviteit.
Een FSC-certificaat is in principe oneindig geldig, zolang maar aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- Geen al te grote problemen tijdens de jaarlijkse audits.
- Er moet elke 12 maanden een audit gedaan worden.
- De rekeningen van de certificerende instelling en FSC zijn (op tijd) betaald.
PEFC-certificering
PEFC-certificering is het proces waarbij houtproducten (denk aan houten planken maar ook bijv. kantoorpapier) aantoonbaar afkomstig zijn uit bossen die goed beheerd worden. Deze bossen staan er daarom (als het goed is) over 100, 200, 300 jaar nog. Een PEFC gecertificeerd bedrijf zorgt ervoor dat een product dat als PEFC-gecertificeerd verkocht wordt ook écht als PEFC-gecertificeerd is ingekocht en heeft een handboek/procedure waarin dat op een correcte manier is beschreven.
Of PEFC en FSC gelijkwaardig zijn hangt vooral ervan af aan wie je het vraagt. FSC en PEFC zijn 2 verschilende “merken” voor verantwoord/duurzaam bosbeheer, maar ze leggen daarbij verschillende accenten. Vergelijk het met 2 merken TV’s, smartphones of auto’s: beide merken hebben zo hun voor- en nadelen.
Ja, een bedrijf kan beide certificaten hebben. De keuze is vaak afhankelijk van de beschikbaarheid van de inkoopmaterialen maar ook van de eisen van de klant. Houtcertificering.nl kan u hierbij helpen, maar sommige bedrijven ontkomen er in de praktijk niet aan om beide certificaten te halen, maar het mengen van de PEFC- en FSC-gecertificeerde materialen in één product is in principe niet mogelijk.
Voor PEFC certificering is het nodig dat het bedrijf een handboek/procedure heeft dat aan de eisen van PEFC voldoet en bijv. beschrijft hoe het bedrijf borgt dat producten die met een PEFC-claim verkocht worden inderdaad aan de regels van PEFC voldoen. Daarnaast moeten diverse documenten aanwezig zijn, en sommige documenten moeten zijn ingevuld (bijv. “training registratie”) en getekend (bijv. “PEFC Managementverklaring”).
Voor bedrijven
Alle bedrijven die bosproducten willen verkopen met een PEFC- of FSC-claim komen in aanmerking voor certificering. Uiteraard is dat pas zinvol als de beoogde producten gecertificeerd ingekocht kunnen worden én er klanten zijn die behoefte hebben aan zo’n certificaat.
Tijdens een audit controlleert een auditor elk jaar het gehele systeem, dus is het verstandig om dat goed voor te bereiden door alle aspecten van het certificaat systematisch langs te lopen. Denk hierbij aan het checken van de uitgevoerde FSC- of PEFC-orders en het jaarlijks verversen van diverse documenten. De handboeken/procedures van Houtcertificering.nl bevatten standaard een checklist waarmee u zelfstandig audits kunt voorbereiden.
Het combineren van meerdere certificeringen binnen één bedirjf is mogelijk, denk aan ISO, VCA, FSC, PEFC, etc.. Houtcertificering.nl adviseert wel om de handboeken van deze certificeringen gescheiden te houden: daarmee zijn de systemen namelijk beter beheersbaar en houdt u maximale flexibiliteit bij het management van uw bedrijf.
Alle bedrijven, groot en klein, mogen hun eigen Chain-of-custody-certificaat opzetten en Houtcertificering.nl kan u daarbij helpen (wij zijn gespecialieerd hierin). Maar kleinere bedrijven hebben daarnaast zowel bij FSC als PEFC de mogelijkheid zich aan te sluiten bij een bestaand certificaat dat gedeeld wordt met andere kleinere bedrijven (vaak opgezet door een ingenieurbureau). Het voordeel is de lagere jaarlijkse kosten maar het handboek/de proceudre zal over het algemeen dan niet op maat gemaakt zijn voor de bedrijfsvoering voor ieder afzonderlijk bedrijf.
Het voordeel van PEFC- en FSC-certificering is dat de gecertificeerde bedrijven gecertificeerde producten mogen verkopen zodat ze klanten die daar om vragen kunnen leveren.
Praktisch en administratief
Houtcertificering.nl probeert altijd “de vaart erin” te houden, maar de voortgang van het certificeringsproces is afhankelijk van veel factoren, zoals de agenda’s van de betrokken partijen waardoor de duur van het certificeringsproces varieert: van enkele maanden tot een half jaar.
Jaarlijks controleert een onafhankelijke externe auditor uw gehele PEFC en/of FSC-systeem, zoals het jaarlijks verversen van enkele documenten en het controleren van de uitgevoerde PEFC- of FSC-orders. Houtcertificering.nl zorgt ervoor dat de handboeken/procedures altijd een checklist hebben waarmee u zelfstandig externe audits kunt voorbereiden.
De handboeken/procedures van Houtcertificering.nl zijn opgezet als een handleiding waardoor u in principe altijd weet hoe u het certificaat het beste kunt beheren en actueel kunt houden. Ook staat erin beschreven hoe u de (volgende) audit zelf kunt voorbereiden.
Zowel FSC- als PEFC eisen dat elke 12 maanden een audit uitgevoerd wordt. Bij FSC is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een audit “op te schorten”. Dit mag maximaal 2 jaar achtereen en de Certificerende Instelling kan besluiten een verzoek tot “opschorten” van de audit af te wijzen.
Non-conformiteiten zijn problemen die de auditor tijdens een audit geconstateerd heeft. Deze problemen moeten binnen een bepaalde termijn opgelost zijn waarbij het bedrijf ook moet aangeven wat de oorzaak was en hoe het ervoor gezorgd heeft dat het probleem niet meer kan optreden (bijv. door training te geven).
Het voorkomen van het verkopen niet-gecertificeerd hout als gecertificeerd hout is waar het allemaal om draait bij zowel het FSC- als het PEFC-certificaat! De consequenties hiervan kunnen dan ook verstrekkend zijn. Denk hierbij aan het permanent verliezen van het certificaat maar ook het betalen van een hoge boete aan FSC of een forse financiële compensatie van een klant die bijv. een miljoenen-subsidie is misgelopen.
Samenwerking met Houtcertificering.nl
Houtcertificering.nl is gespecialiseerd in het begeleiden van uw PEFC- en/of FSC-certificeringsproces: we maken daartoe 2 afspraken. Bij de eerste afspraak zetten we samen uw handboek/procedure op. Bij de volgende afspraak checken we samen of alles in orde is, geven wij de verplichte training aan de betrokken collega’s waarna de auditor komt en ook daar zijn we bij, samen met u uiteraard.
Houtcertificering.nl kan u helpen met het voorbereiden van de jaarlijkse audits. We komen dan ongeveer een dagdeel bij u langs en lopen samen met u alles door. Overigens bevatten handboeken/procedures van Houtcertificering.nl standaard een checklist waarmee u zelfstandig audits kunt voorbereiden.
Houtcertificering.nl is altijd bereid om een vrijblijvend kennismakingsgesprek te doen waarbij we altijd uitdrukkelijk het belang van uw bedrijf voorop zetten en dus kijken naar wat voor uw bedrijf de (beste) optie zou kunnen zijn ook als dat betekent dat uw bedrijf beter niet gecertificeerd kan worden.
EUDR
FSC en PEFC zijn vrijwillige certificeringssystemen en de EUDR is wetgeving van de EU. Een bedrijf kan er dus zelf voor kiezen om een FSC en/of PEFC-certificaat te halen, maar is altijd wettelijk verplicht om zich aan de EUDR te houden. De EUDR gaat voor de meeste bedrijven in op 1-1-2026. Houtcertificering.nl is gespecialiseerd in het begeleiden van uw FSC en/of PEFC-certificeringsproces en adviseert daarom niet bij de invoering van de EUDR.