Voorbeeld pakbon

Voorbeeld pakbon / pakbon voorbeeld

Onderaan deze pagina treft u een voorbeeld pakbon / pakbon voorbeeld aan, maar eerst leggen wij even uit welke regels er binnen zowel het FSC®- as het PEFC- proces zijn voor een pakbon. Bij beide systemen speelt een correcte pakbon een belangrijke rol. Zowel PEFC als FSC hebben bepaalde eisen waaraan een pakbon moet voldoen. Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om pakbonnen te maken: zowel FSC als PEFC laten de bedrijven vrij in hoe ze de pakbon opstellen, zolang de voorgeschreven informatie op de pakbon staat.

Wat moet er op een correcte pakbon staan van FSC en PEFC?

Overigens hoeft niet elk bedrijf een pakbon te maken en bij de lading te doen. Zo is dat bijvoorbeeld niet nodig als het bedrijf zowel een product als bijbehorende arbeid levert: bijvoorbeeld een bouwbedrijf dat een kozijn levert maar het ook monteert. De claim wordt dan overgedragen met behulp van een verkoopfactuur waarop ook bovenstaande informatie op moet staan.

Het is belangrijk dat de pakbon duidelijke informatie verschaft aan de ontvanger! Zo moet u duidelijk het geleverde product als gecertificeerd noemen op de pakbon. U kunt dus NIET volstaan met het opsommen van de materialen die u gebruikt heeft om de producten te maken. Bijvoorbeeld:

(In het foute voorbeeld is het namelijk niet duidelijk of er nog andere houten producten in het product zitten en of die gecertificeerd zijn. Alles moet gecertificeerd zijn in een gecertificeerd product en daarom moet de claim afgegeven worden op het niveau van het product dus “keuken” of “receptiebalie” in de voorbeelden)

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden: we kunnen hier niet alle mogelijkheden en uitzonderingen beschrijven: neem gerust contact op als u meer wilt weten.