PEFC- en FSC Certificering aannemers

Wij luisteren, denken mee en leveren!

PEFC en FSC certificering voor aannemers. Nieuwbouw, renovatie of onderhoud? Woningbouw of utiliteit? Wat u ook bouwt, opdrachtgevers vragen steeds vaker om aannemers met een FSC of PEFC certificering hebben. Als uw FSC / PEFC-procedures goed in elkaar zitten, is het geen probleem om ze op een eenvoudige manier in uw huidige werkwijze in te passen.

Voor aannemers (klein of groot) zit de uitdaging bij het opzetten van een praktisch FSC / PEFC systeem erin dat elk bouwproject weer anders is. Zo zijn er natuurlijk projecten waarbij veel verschillende houten producten worden verwerkt, terwijl in een ander project slechts één of twee houten producten geleverd worden. In principe maakt dit voor het FSC / PEFC systeem natuurlijk niet uit, maar het vraagt vooral alertheid bij de betrokken medewerkers: immers zij moeten goed in de gaten houden welke producten FSC / PEFC gecertificeerd geleverd moeten worden. Nu zijn aannemers wel wat gewend als het gaat om de eisen die opdrachtgevers neerleggen in bestekken.

FSC / PEFC certificaat of een FSC / PEFC keurmerk voor aannemers

Het is daarom voor aannemers vooral zaak dat de afdeling calculatie bij het opstarten van een project waarin FSC of PEFC gecertificeerde producten geleverd moeten worden, goed registreert welke producten als FSC / PEFC gecertificeerd geleverd moeten worden. Vervolgens moet dit duidelijk overgedragen worden aan het projectteam en inkopers. Het is immers beter om in dit stadium wat extra aandacht hieraan te besteden dan er later achter te komen dat een bepaald product FSC / PEFC gecertificeerd geleverd had moeten worden maar dat dat niet gebeurd is, met alle gevolgen van dien. Bij het opzetten van een FSC / PEFCsysteem voor aannemers besteden wij aan dit aspect bijzondere aandacht onder het motto “voorkomen is beter dan genezen”.

FSC Certificering | Ruud de Boer: Advies bij FSC certificering en PEFC certificering

FSC / PEFC keurmerk voor samengestelde producten

Een ander aspect dat vooral bij bouwbedrijven nog al eens tot problemen leidt is de volume-registratie. Het FSC / PEFC keurmerk voor aannemers eist namelijk dat u de inkoop en verkoop (en eventueel verwerking) van FSC / PEFC gecertificeerde producten registreert (uiteraard alleen als u deze als “FSC / PEFC gecertificeerd” wilt verkopen). Als u in een project alleen de buitendeuren als “FSC / PEFC gecertificeerd” moet leveren zal dat geen problemen opleveren. Lastiger wordt het als u veel producten als “FSC / PEFC gecertificeerd” moet leveren of veel samengestelde producten moet leveren. Uiteraard is voor alles een oplossing maar de uitdaging is om dit zo te doen dat uw medewerkers niet onnodig veel tijd kwijt zijn met allerlei registraties die alleen maar geld kosten en niets opleveren. Wij helpen u graag aan oplossingen die ervoor zorgen dat u én aan de FSC / PEFC eisen voldoet én uw medewerkers geen minuut te veel bezig zijn met FSC / PEFC registraties.

Hoe verloopt een FSC certificeringstraject?

Wilt u een idee krijgen hoe het FSC certificeringstraject ongeveer verloopt?
Klik dan hier.