PEFC- en FSC Certificering drukkerijen

Wij luisteren, denken mee en leveren!

Waar het voor andere branches soms een uitdaging is om aan FSC en/of PEFC gecertificeerde grondstoffen te komen, hebben drukkerijen dit probleem bijna niet. Veel papiersoorten en aanverwante producten zijn immers al “FSC of PEFC gecertificeerd” leverbaar. Wat zijn dan de uitdagingen voor drukkers om FSC of PEFC gecertificeerd te worden en om gecertificeerde drukkerij te blijven?

De grootste uitdaging is dat een drukker niet slechts een product inkoopt en ongewijzigd verkoopt, maar een drukker voert er bewerkingen op uit. Een andere uitdaging voor drukkers is het fenomeen “samengestelde producten” zoals kalenders, blocnotes en kaarten mét enveloppe.

In tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, is het gebruik van FSC en PEFC logo’s in de praktijk geen “uitdaging” zeker niet voor drukkers die natuurlijk gewend zijn om met logo’s en handelsmerken om te gaan. Daarom besteden we er hier verder geen aandacht aan. Wilt u meer hierover weten neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Productieproces met FSC- of PEFC certificaat of een FSC- of PEFC-keurmerk

In elk FSC of PEFC gecertificeerd bedrijf moet een “volume-registratie” worden bijgehouden. Daarnaast moet de “conversie” worden bijgehouden. Voor drukkers betekent dit dat op de een of andere manier bijgehouden moet worden hoeveel eindproduct uit de “grondstof” wordt gehaald. Dit kan natuurlijk gedaan worden door een aparte spreadsheet bij te houden. Maar als het bedrijf beschikt over een goed computerprogramma waarin het drukproces geadministreerd wordt, dan is het waarschijnlijk mogelijk om daarin de “conversie” bij te houden.
Hoe dan ook is het voor drukkers belangrijk om tijdens een audit de materiaal-stroom door het productieproces heen inzichtelijk te maken. Een drukker zal ongetwijfeld deze informatie al hebben en daarom kan een FSC- of PEFC-systeem meestal zonder al te veel moeite geïmplementeerd worden.

Samengestelde FSC- en PEFC keurmerk producten

In de definitie van FSC of PEFC zijn “samengestelde producten” producten die uit meerdere onderdelen zijn samengesteld en die allemaal gemaakt zijn van materialen met houtvezels. Denk hierbij aan kalenders die vaak op een kartonnen achterkant worden bevestigd. Maar ook kaarten mét envelop vallen hieronder: beide “onderdelen” van dit product moeten FSC of PEFC gecertificeerd zijn omdat het als één product wordt gezien.
Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat dit in uw FSC of PEFC systeem goed geborgd is. De auditor zal hier tijdens de jaarlijkse audit zeker naar vragen.

Graag helpen wij met het opzetten van een nieuw FSC of PEFC systeem of het verbeteren van uw bestaande systeem. Bel ons gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

FSC en PEFC Certificering

Hoe verloopt een FSC certificeringstraject?

Wilt u een idee krijgen hoe het FSC certificeringstraject ongeveer verloopt?
Klik dan hier.