FSC- en PEFC Certificering Grafische industrie

Wij luisteren, denken mee en leveren!

PEFC- en FSC certificering in de grafische industrie al echt een begrip: het meeste papier en karton is al FSC of PEFC gecertificeerd. In veel andere bedrijfstakken is het soms nog wel eens zoeken naar het juiste FSC / PEFC gecertificeerde materiaal, maar in de grafische industrie is dat veelal niet meer nodig: FSC en PEFC gecertificeerd materiaal is namelijk over het algemeen goed beschikbaar. Wat zijn dan de uitdagingen voor de grafische industrie om FSC / PEFC gecertificeerd te worden en om FSC / PEFC gecertificeerd te blijven?

Een aspect dat FSC / PEFC certificering in de grafische industrie nog wel eens complex wil maken is dat er meerdere soorten materialen samengevoegd worden tot één product. En omdat een product pas “FSC / PEFC gecertificeerd” is als alle componenten dat zijn, is het opletten dat er geen fouten gemaakt worden. FSC / PEFC noemt dit “samengestelde producten”: producten die uit meerdere onderdelen zijn samengesteld en die allemaal gemaakt zijn van materialen met houtvezels. Denk hierbij aan kalenders die vaak op een kartonnen achterkant worden bevestigd. Maar ook kaarten mét envelop vallen hieronder: beide “onderdelen” van dit product moeten FSC / PEFC gecertificeerd zijn omdat het als één product wordt gezien. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat dit in uw FSC / PEFC systeem goed geborgd is. De auditor zal hier tijdens de jaarlijkse audit zeker naar vragen.

FSC / PEFC Certificering Grafische industrie

Vaak helpt het dat een bedrijf in de grafische industrie goed geautomatiseerd is: sommige pakketten hebben zelfs speciale “FSC / PEFC-modules” die aangeschaft kunnen worden. Deze pakketten maken het veelal mogelijk om al in het orderstadium voor een “FSC / PEFC-order” te kiezen waardoor in de stadia die erna komen alleen nog maar met FSC-gecertificeerd materiaal gewerkt kan worden. De voor FSC / PEFC-noodzakelijke “volumeregistratie” en “conversie-berekening” wordt meestal ook al door zo’n systeem geborgd. Dit maakt FSC / PEFC-certificering een stuk eenvoudiger.

Graag helpen wij met het opzetten van een nieuw PEFC of FSC systeem of het verbeteren van uw bestaande systeem. Bel ons gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

FSC Certificering | Ruud de Boer: Advies bij FSC certificering en PEFC certificering

Hoe verloopt een FSC certificeringstraject?

Wilt u een idee krijgen hoe het FSC certificeringstraject ongeveer verloopt?
Klik dan hier.